Waterliniemuseum Fort bij Vechten2017-05-02T11:17:15+00:00

Project Description

Nederland heeft er een geweldig familiemuseum bij. Na een bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik en een ontdekkingstocht over het fort hebben de waterlinies geen geheimen meer voor je.

Fort bij Vechten is een van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ongerepte schoonheid ervan maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie. Hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water.

In het nieuwe museumgebouw kom je in een interactieve ontdekkwaterlinie musuem bunnikingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt (prins) Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

Middenin dit bijzondere museumgebouw, ontworpen door architect Anne Holtrop, vind je een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als deze onder water wordt gezet, kun je zelf ervaren hoe de linie werkt. En mocht je er nog geen genoeg van hebben dan kun je binnenin het museum met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Tijdens je zwerftocht over het fort ​kun je genieten van de bijzondere omgeving. En in de historische gebouwen die je tegenkomt, komen allerlei onderwerpen aan bod. Je kunt je verdiepen in fortenbouw en in de tentoonstelling ‘Lummelen in de linie’ besteden we aandacht aan het leven van de soldaten op het fort ten tijde van WOI. Je ontmoet de Romeinen die hier 2000 jaar geleden al een fort stichtten, het castellum Fectio. Je maakt kennis met de natuur op het fort en je ziet hoe Fort bij Vechten eruitzag toen het net was gebouwd. Architect Penne Hangelbroek heeft in een ‘strook’ van 80 meter breed de situatie van circa 1880 gereconstrueerd. Hier toont het fort zijn werkelijke karakter: een stoere en ingenieuze vechtmachine.

In het museumgebouw vind je de museumshop en het museumcafé.

Openingstijden
Je bent van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur van harte welkom*. Ook voor een kopje koffie of thee met iets lekkers in ons museumcafé met uitzicht op de maquette, een kijkje in de museumshop of een bezoek aan het prachtige fort.

Het Waterliniemuseum is ook geopend op de maandagen:
– Tweede Paasdag
– tijdens de korte schoolvakanties van regio midden
– tijdens de landelijk vastgestelde zomervakanties van alle regio’s
Zie de website www.schoolvakanties.nl.

* Gesloten op Koningsdag, 1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Tijdens evenementen gelden andere openingstijden en toegangsprijzen. Het fortterrein is tijdens evenementen niet vrij toegankelijk.

Prijzen Waterlinie Museumm
Toegang volwassenen 7,50 p.p.
Toegang kind van 5 t/m 12 jaar 5,00 p.p.
Toegang kind t/m 4 jaar gratis
Familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) 20,00
Museumkaarthouders 5,00 p.p.
U-pas houders 5,00 p.p.
CJP 5,00 p.p.
Groepskorting (vanaf 10 personen) 5,00 p.p.
WOI-tentoonstelling Reduit (onder begeleiding) 3,50 p.p.
Rondleiding buitenterrein 4,50 p.p.
Combiticket museum + WOI 10,00 p.p.
Museum + WOI met korting 7,50 p.p.
Combiticket museum + rondleiding buitenterrein 11,00 p.p.
Combiticket museum + rondleiding buitenterrein met korting 8,50 p.p.
Parkeren 3,00

Routeplanner:
Achterdijk 23, Bunnik

Postadres:
Marsdijk 2
3981 HE Bunnik
T: 030-65 65 285
E: info@waterliniemuseum.nl

Openingstijden:
di-zo 10.00 tot 17.00 uur
tijdens landelijke schoolvakanties op maandag open