Pyramide van Austerlitz2017-12-15T13:09:57+00:00

Project Description

Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de Pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.

In 1876 kocht Anna Alida Stoop, douairière A.J. de Beaufort, de Pyramide met herberg en grond. De uitspanning was toen verhuurd aan Dirk van Kolfschoten, wiens nazaten de uitspanning nog steeds pachten. Door het toenemend toerisme werd de uitspanning gestaag uitgebreid met diverse gebouwen, een groot terras en een overdekte miniatuur autobaan. De “Pyramide van Austerlitz” werd een begrip en bij hele generaties een verplicht nummer bij schoolreisjes.

Tot een paar jaar geleden was slechts de stenen obelisk op de top van de Pyramide te zien, doordat er door de jaren heen weinig onderhoud meer aan het monument gepleegd was. Diverse overheidsinstanties hebben in samenwerking met de Franse overheid besloten dat het monument een monument moet blijven. Medio 2000 is besloten het geheel, met het bos erom heen, te gaan renoveren met als uiteindelijke resultaat dat de “Pyramide” onder de stenen obelisk weer zichtbaar is geworden.

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00
Zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00
Maandag gesloten (met uitzondering van feest en vakantiedagen)

Entree is gratis!
Voor meer informatie of actuele openingstijden.