GESCHIEDENIS2017-05-30T10:43:51+00:00

FIGI IN BEELDVERHAAL

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van Figi op Het Rond heeft het Parijse ontwerpersduo Ravage een schilderij gemaakt met voorstellingen van wat er in Figi zoal plaats vindt, waaronder: een première, een congres, het Figi parfum in ontwikkeling, een diner in het restaurant, een buffet in de banquetzalen, een opera, een ballet, een concert, de ontvangst van gasten bij de hotelreceptie, in de zon op het terras, een kamermeisje dat een hotelkamer in orde brengt, de operateur in de filmcabine, kinderen in de bioscoop, de administratie aan het werk, de nieuwbouw geopend in 1995, flaneren in het Atrium, taartjes eten in de espressobar en een pilsje drinken in het theatercafé.
De dame met de hoorn des overvloed is een allegorische verbeelding van Figi’s gastvrijheid en kwaliteit.
Linksonder op het schilderij staat de huidige, tweede Figi-generatie Ruijs geportretteerd en rechtsonder ons team van 150 Figi-medewerkers. Sinterklaas benadrukt de plezierige sfeer en de continuïteit van ons bedrijf, een onderneming die al anderhalve eeuw bestaat. Het wapen van de graaf van Nassau-Odijck symboliseert de exploitatie door Figi van het 17e eeuwse Slot Zeist.
FIGI in jaartallen
1850: De Herrnhutter Zuckerbäcker Traugott Wünsche begint in Zeist achter het Gasthof der Brüdergemeine een banketbakkerij.
1902: de zaak wordt overgenomen door kok en banketbakker George Figi.
1909: George Figi opent zijn banketbakkerij-tearoom aan Het Rond, recht tegenover in 1908 gebouwde raadhuis.
1917: De vennootschap Figi wordt opgericht met Theo Ruijs als directeur
1918: Figi begeeft zich op de hotelmarkt.
1925: Opening Concertzaal Figi, waar alle grote Nederlandse en veel internationale toneelgezelschappen en musici zouden optreden.
1958: Figi breidt haar dienstverlening uit met hotelappartementen.
1995: Officiële opening van het nieuwe Figi, drie jaar nadat het oude Figi gesloopt was.
2009: Figi huurt nagenoeg geheel Slot Zeist en viert haar 100-jarig jubileum aan Het Rond!
Figi is één van de oudste familie hotels van Nederland. Al generaties lang gerund door de familie Ruijs. Dat maakt dit hotel in Zeist tot een bijzondere en persoonlijke ontmoetingsplek voor cultuur liefhebbers, zakelijk Nederland, confererend Nederland en de inwoners van Zeist en Utrecht.
Reproductie & Digitale montage: FOTOSTUDIO 155, Zeist

De Oorsprong

De basis voor het huidige Figi werd in 1850 gelegd met de opening van een banketbakkerij door de uit Saksen afkomstige Ludwig Wunsche. In 1902 nam George Figi deze banketbakkerij over en breidde hem uit met een winkel en theehuis met de naam Figi. In 1909 verhuisde het bedrijf naar Het Rond. In 1917 kwam Figi in handen van de familie Ruijs. De entrepreneur Theo Ruijs sr. voegde in 1925 een hotel en concertzaal aan het concern toe. De fundamenten van het moderne Figi zijn daarmee gelegd.

 Over_Historie_GeorgeFygi

De taartjes van Figi

De banketbakkerij bewees door de jaren heen haar plaats binnen het bedrijf. Theo en Corrie Ruijs sr. ontwikkelden binnen Figi steeds meer activiteiten. In de banketbakkerij zwaaide Trees Ruijs de scepter. Zij kende iedereen. De schrijver Hans Edinga: “Naast het hotel kun je, staande in de banketbakkerszaak, waar je vriendelijk bediend wordt door de vermaarde ‘Juffrouw Trees’, taartjes eten: meestal gaf de verjaardag van een klasgenoot daar aanleiding toe. We werden als ‘jongelui’ betiteld: een in onbruik geraakte term”.

Jonkheer B. Elias schrijft: “de gezellige taartjeswinkel, waar de Stichtse jeugd langs fietste, een onderdeel toen van Figi en bemand met een vrouwelijk lid van de grote familie Ruijs, juffr. Trees, die alle beginnende ’Liebschaften’ uit die regio kende…” De banketbakkerij had naast haar culinaire ook een sociale functie, de winkel was een ontmoetingsplaats voor de Zeister lyceumjeugd en voor studenten uit Utrecht. Onder de gasten van Figi door de jaren heen waren onder andere leden van het Nederlands koningshuis en vele internationale royalty’s te gast.

oudfotofigizeist

Veranderende Samenleving

Het hotel was in de jaren ’60 van de vorige eeuw in belangrijke mate op buitenlanders gericht. Tot de gasten behoorden Gustav Heinemann (president Bondsrepubliek Duitsland) en drie generaties prinsen van Pruisen. Maar ook Toon Hermans studeerde in Figi twee van zijn shows in. De jaren ’60 en ’70 waren moeilijke jaren voor gerenommeerde hotels. Bekende huizen sloten hun deuren. Om het hoofd te kunnen bieden aan de sterke groei van het internationale reizigersverkeer was Figi in 1965 één van de eerste Nederlandse hotels die zich aansloot bij een Hotelnetwerk, het toenmalig nieuwe Golden Tulip. Momenteel is Figi sinds 2006 aangesloten bij Worldhotels.

oudfototoonhermanszeist

Theatergeschiedenis

In 1925 vond de feestelijke opening plaats van de concertzaal en sindsdien hebben vele artiesten en theatergezelschappen in Figi op de planken gestaan. De eerste toneelvoorstelling die gespeeld werd was door het Schouwtoneel “Drie wijze gekken” van Austin Strong. Een traditie uit die tijd is het signeren van Figi’s handtekeningenboek door de acteurs en musici. In de loop der jaren deden nagenoeg alle Nederlandse toneelgezelschappen het Theater Figi in hun tournee aan en veel bekende artiesten hebben het boek dan ook getekend.
tn_2012-07-11_Theateronderhoud_13
Bij de opening van de Concertzaal was de toneelcarrière van dr. Willem Royaards op zijn hoogtepunt. Deze in de Nederlandse toneelgeschiedenis belangrijke toneelspeler, regisseur èn toneelleider van de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel heeft veelvuldig in Figi gespeeld en geregisseerd. Een andere regisseur, toneelspeler en toneeldirecteur was Eduard Verkade. Veel acteurs zijn door hem gevormd. Verkade voelde zich bij Figi thuis en dat was wederzijds: zijn stukken spraken het Figi-publiek aan, zowel het klassieke repertoire alsook de nieuwe internationale successen van bijvoorbeeld Shaw en Wilde.
Ook buitenlandse gezelschappen namen Figi in hun tournee op. Voor­stellingen van Stanislavsky’s Moskouer Künstlertheater waren een sensatie, bijvoorbeeld met “Schuld en boete” van Dostojevsky. Het Wiener Burgtheater presenteerde in dezelfde periode een ensemble met eerste speler Raoul Aslan (de latere directeur van het Burgtheater). Legendarisch is de Italiaanse toneelspeler Alexander Moïssi, die in mei 1930 in Zeist speelde. Het overlijden van Moïssi op 22 maart 1935 verhinderde een tweede optreden in Zeist, dat was aangekondigd voor 6 april van dat jaar. Reeds in die vroege jaren dertig is een stevig fundament gelegd om het Figi van toen te laten uitgroeien tot een van de bekendere theaters in Midden Nederland.

Nieuwbouw

Na jarenlange opeenvolgende verbouwingen en uitbreidingen van het gebouwencomplex concludeerde de familie Ruijs eind jaren tachtig dat het gewenste kwaliteitsniveau op termijn niet te handhaven zou zijn. In 1992 werd het oude Figi gesloopt. Eind 1994 was het nieuwe hotel-theater gerealiseerd: een gebouwencomplex met een karakteristieke interieurstyling op basis van het in Parijs gevestigde vermaarde ontwerpersduo Ravage, tot in detail consequent doorgevoerd door binnenhuisarchitect Corrie Ruijs en vormgever Jan Ruijs.
Vanaf de opening van het nieuwe theater werden er weer veel toneelgezelschappen en voorstellingen gespeeld in Figi. In 2006 werd voor 750.000 euro een automatische trekkenwand geïnstalleerd waardoor de faciliteiten voor decors optimaal zijn en alle technische faciliteiten aanwezig zijn voor uiteenlopende voorstellingen. In het nieuwe Figi traden onder ander op; Tineke Schouten, Hans Liberg, Stef Bos en Mathilde Santing.
tn_6.3