Thera Klaassen - Dmitri Sjostakovitsj

Thera Klaassen - Dmitri Sjostakovitsj

Lezing met live pianospel
 
Een muzikale ervaring is de ervaring van een tijdsdocument.
Muziek kan verwoorden wat niet in woorden te vatten is. Een essentieel onderdeel van de geschiedenis kan, net als de mens, niet worden weergegeven in taal. Componisten door de eeuwen heen verklankten het in de meest persoonlijke, concrete en tegelijkertijd vluchtige vorm van kunst: de muziek.
 
De muziek van Sjostakovitsj vormt één van de meest intrigerende kronieken van de Twintigste Eeuw.
Hij is het Stalinisme doorgekomen zonder zijn artistieke integriteit te verliezen, raakte verstrikt in het schaakspel van de Koude Oorlog en was actief dissident.
Hoe heeft hij dit kunnen doen zonder te sneuvelen?
 
De multimediale lezing van deze avond werpt licht op Sjostakovitsj’ briljante oplossing.
Een oplossing waarin de rijkdom van zijn muziek, de culturele geschiedenis van Rusland en zijn unieke persoonlijkheid met elkaar verweven zijn. Thera illustreert haar woorden met live pianospel.
Zij neemt u mee in de ervaring van de muziek. Tussen de klanken en woorden door wordt iets voelbaar waardoor u Dmitri Sjostakovitsj beter leert kennen: de Russische ziel.
  
Thera Klaassen is zowel historica als klassiek pianiste. Zij belicht voor publiek onderwerpen die zich bewegen op het snijvlak van de geschiedenis, musicologie en de hedendaagse live concertbeleving. 
Als pianodocente draagt zij de kunst van het musiceren over op anderen.  
 

Genre: Seminar

Prijs: € 19,50

wo 24 mei 2017 om 20:00 uur

Tickets kopen